Новий підхід до пояснення нейтральності грошей - Bandura, Alexander (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2017)
У цій праці подано нове пояснення нейтральності грошей у загальному випадку, незалежно від тривалості періоду часу. Воно базується на СМІ-моделі макроекономічної динаміки, в рамках якої пропонується фундаментальна взаємозалежність між ефективністю використання виробничих ресурсів, грошовою масою, інфляцією та темпами економічного зростання. Ця взаємозалежність доводиться емпірично її тестуванням на прикладах економік двох принципово різних країн (США та України). Період тестування охоплює декілька реальних бізнес-циклів для кожної з економік. Відповідно до цієї взаємозалежності величина грошової маси впливає на темпи росту ВВП у будь-який період часу. Таким чином, монетарний агрегат М2 можна розділити на дві частини: одна частина є завжди не нейтральною, а інша є завжди нейтральною як у короткостроковий, так і в довгостроковий періоди. Матеріал надійшов 12.04.2017