Облік лізингових (орендних) операцій - Kafka, Sofiya (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2017)
Обґрунтовано позицію щодо співвідношення лізингу та оренди (визначено відмінності і спільні риси з погляду бухгалтерського обліку). Лізинг визначено як особливий вид підприємницької діяльності, який передбачає передачу за відповідну плату, на визначений термін і на відповідних умовах, що обумовлені договором, лізингодавцем у тимчасове користування майна, придбаного спеціально для лізингоодержувача, з правом викупу. Методи дослідження – теоретичні методи пізнання (абстрагування й узагальнення, аналізу і синтезу, індукції і дедукції та інші методи продукування понятійного знання) – використовувалися для узагальнення теоретичних і методологічних засад обліку лізингових (орендних) операцій. Для аналітичних досліджень застосовувалися методи табличного подання та порівняння інформації. Розкрито основоположні моменти обліку лізингових (орендних) операцій. Запропоновано практичні рекомендації з удосконалення методики обліку лізингових операцій у лізингоодержувача та лізингодавця. Обґрунтовано використання аналітичних рахунків для відображення операцій лізингу (оренди), інформація яких задовольняє потреби управлінського персоналу. Матеріал надійшов 24.04.2017