Соціальні екстерналії як побічний ефект здійснення інвестиційної діяльності - Lendiel, Oksana (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2017)
У статті розглянуто соціальні ефекти (екстерналії) від здійснення інвестиційної діяльності та їхній вплив на соціально-економічний розвиток. Визначено відмінності між поняттями «соціальний ефект» та «соціальні екстерналії». Розглянуто типи соціальних екстерналій та окремі категорії інвестицій, пов’язані з цілеспрямованим досягненням соціальних ефектів, як-от соціальні, ціннісні, соціально-відповідальні інвестиції. Проаналізовано основні позитивні екстерналії для суспільства в результаті залучення інвестицій. Зроблено висновок щодо перспектив інвестиційної діяльності, пов’язаних із досягненням побічних соціальних ефектів, та визначено необхідні кроки щодо покращення умов залучення та здійснення інвестицій. Матеріал надійшов 16.03.2017