Фіскальне регулювання: міжнародний досвід та уроки для України - Ruskina Оlexandra (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2017)
У статті проаналізовано зарубіжний досвід проведення фіскальної політики, наведено приклади систем як із високим податковим навантаженням, так і більш лібералізованих. Розглянуто інструменти, які розвинуті країни застосовують у контексті сприяння розвитку інноваційної діяльності, збільшення інвестицій та спрощення податкового адміністрування. Проаналізовано тенденції фіскальної політики України з боку податкового навантаження та загальної структури податкових надходжень. У порівнянні з розвинутими країнами українська практика свідчить про низьку ефективність фіскальної політики через значні втрати часу на податковий облік, високий рівень податкового навантаження за низького рівня доходу економічних суб’єктів, неврегульованість надання податкових пільг, переважне фіскальне домінування. З огляду на останні тенденції у фіскальних механізмах країн світу визначено напрями реформування податкової політики України. Матеріал надійшов 29.04.2017