Динаміка боргової стійкості: дослідження вразливості макросистеми - Hryhoriev, Hennadiy (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2020)
Cтаттю присвячено дослідженню сучасних підходів до аналізу суверенного боргу та виявленню базових структур альтернативного фінансування національної економіки. Метою дослідження є встановлення головних ефектів уразливості національної економіки до зовнішніх шоків. Виявлено системну проблему динамічного балансування між довгостроковим економічним розвитком та фінансовою стабільністю. Проведено аналіз чутливості боргового потенціалу за допомогою методів системної динаміки. Доведено, що «зачароване коло» ресурсного прокляття може бути подолане за допомогою зростання сукупної продуктивності факторів виробництва та зменшення суверенного боргу. Для подолання перебування в порочному колі важливо мати поштовх для економічного розвитку та переходу на новий технологічний етап економічного розвитку. Результатами дослідження стало наукове доведення того факту, що борговий потенціал України був суттєво занижений через відсутність виходу за межі ресурсного циклу розвитку. Період економічного відновлення кінця 90-х років ХХ століття в Україні, який, як відомо, завершився залученням національної економіки в процеси глобальної економічної кризи, зменшив у рази борговий потенціал. Основна ідея цієї статті полягає в розробленні діапазону боргового контролю для національної економіки, який дає змогу вчасно виявляти критичну межу боргового навантаження суверенних ризиків. Можливе застосування результатів дослідження полягає в наданні рекомендацій фінансово-економічним інституціям щодо зменшення ризиків боргового нависання на макрорівні як методики подолання (протидії) наслідків економічної кризи та перебування в стані динамічної рівноваги. Висновки статті, підтверджені проведеним дослідженням, вказують на нетривкий період експансії національного виробництва, базованої на фінансуванні за допомогою лише фінансових інструментів. Скорочення національного ВВП після сплати боргів залежить від потенціалу нового рівня виробництва для покриття основної суми боргу та відсотка. JEL classification: B22, C53, C61, E17, E5 Матеріал надійшов 30.04.2020