Соціальне підприємництво – сучасний тренд економічного розвитку - Bila, Iryna; Shevchenko, Olena (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2021)
Розвиток економіки ринкового типу передбачає соціалізацію її економічних суб’єктів, тобто спрямування їхньої діяльності на розв’язання соціальних проблем. Мета цієї статті – розглянути теоретичні та практичні аспекти соціального підприємництва як сучасного тренду економічного розвитку. Автори виокремлюють такі основні ознаки соціального підприємництва: інноваційність діяльності; подвійна спрямованість – поєднання некомерційних цілей зі здатністю, необхідністю та можливістю отримувати прибуток; публічний характер діяльності соціальних підприємств та складність в організації і розвитку, наявність значних ризиків. Дослідження процесів функціонування соціального підприємництва у світі дали змогу виокремити такі тенденції його розвитку: обумовленість різною участю держави в його підтримці; відсутність єдиної «прийнятної» або ж ефективної форми функціонування соціального підприємництва та певної загальновизначеної сфери діяльності; успішність розвитку соціального підприємництва у світі та значний його внесок в економіку. Незважаючи на доволі швидкий розвиток соціального підприємництва в Україні, проблемами його функціонування залишаються недостатність фінансової та інституційної державної підтримки; нестача мотивації створення соціальних підприємств та низький рівень інформованості суспільства про їхній значний позитивний потенціал; значна залежність його від іноземної підтримки та інвестицій. На переконання авторів, зазначені проблеми не дозволяють соціальному підприємництву в Україні реалізувати свій потенціал та перетворитися на тренд економічного розвитку. JEL classіfіcatіon: D64, L26, L31