Глобальні інвестиційні тренди та сучасний стан розвитку фінтех-галузі - Lukianenko, Iryna; Riabtsun, Yevhen (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2021)
Мета статті полягає в розкритті особливостей глобального інвестиційного клімату в галузі фінансових технологій, розробленні підходів до групування країн за характеристиками фінтех-середовища та заохочення використання результатів для формування ефективної політики стимулювання розвитку фінтех-галузі для підвищення конкурентоспроможності країн у нестабільному економічному середовищі. У статті досліджено стан інвестиційної активності в ключових регіонах світу, проведено групування країн на основі кластерного аналізу за набором ознак, які характеризують загальний розвиток економіки та інновації у фінансовому секторі. Зокрема, проаналізовано показники, які характеризують інвестиційну активність у фінтех-галузі трьох основних регіонів світу: Північної та Південної Америк, країн Європи, Близького Сходу та Африки, Азійсько-Тихоокеанського регіону. Результати свідчать про найбільшу інвестиційну активність в Америках та найменшу – в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Дослідження структури інвестицій засвідчили наявність двох основних трендів: з переважанням угод злиття та поглинання і з високою часткою венчурних інвестицій. За допомогою результатів кластерного аналізу визначено базисні групи, що окреслюють основні центри трансформації фінансового сектору під впливом новітніх технологій та можуть бути використані локальними регуляторами для пошуку стратегій подальшого розвитку фінтех-галузі, зокрема і для української економіки. При цьому основними нагальними завданнями для України є стимулювання бізнес-клімату та сприятливого середовища для розвитку фінансових технологій, а також визначення основних каналів їхнього впливу на підвищення конкурентоспроможності країни в нестабільному економічному середовищі як у коротко-, так і довгостроковій перспективі. JEL classіfіcatіon: C40, G19, G20