Інвестування в розвиток відновлюваних джерел енергії - Prib, Kateryna (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2021)
Метою статті є висвітлення сучасних підходів до активізації інвестування в розвиток відновлюваних джерел енергії. На підставі монографічного та кваліметричних методів, системного аналізу та діалектичного підходу досліджено сучасні тенденції інвестування у відновлювану енергетику в Україні та світі, виявлено та систематизовано найбільш перспективні та раціональні методи і форми фінансування інвестицій. Україна увійшла у ТОП-20 світового рейтингу держав за обсягами інвестицій у відновлювані джерела енергії, а приріст інвестиційних потоків в українську енергетику залишається порівняно динамічним. Однак виявлено, що питання пожвавлення інвестиційної активності залишається актуальним. У статті показано, що збільшення припливу інвестицій можливе через активізацію всіх доступних форм і методів їх фінансування, зокрема через приєднання до міжнародних програм грантової, технічної та іншої спеціальної допомоги, механізми бюджетної державної та муніципальної допомоги, розвиток енергосервісних компаній, створення спеціальних кредитних продуктів в енергетичній сфері, емісію зелених облігацій, активізацію самофінансування тощо. Результати дослідження щодо пожвавлення інвестування в розвиток відновлюваних джерел енергії можуть бути використані для удосконалення інвестиційної політики у сфері енергетики на рівні державних і муніципальних органів влади, господарюючих суб’єктів, індивідуальних та інституційних інвесторів. За результатами дослідження у статті зроблено висновок, що для забезпечення розвитку відновлюваних джерел енергії потрібно мобілізувати інвестиційні ресурси з усіх доступних джерел, розвивати різні форми і методи фінансування інвестицій, а також усіляко сприяти стабілізації умов роботи інвесторів у сфері енергетики, посилюючи їхню мотивацію щодо вкладення коштів у розвиток відновлюваних джерел енергії. JEL classіfіcatіon: Q42, O16