Характеристичні особливості інвестиційного ризик-менеджменту в ESG-інвестуванні: дослідження фондових ринків Центральної та Східної Європи - Kaminskyi Аndrii (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2022)
Одним із найдинамічніших трендів розвитку сучасного ринку фінансових інвестицій є ESG-інвестування, тобто інвестування, яке ґрунтується на залученні до розгляду екологічних, соціальних та управлінських критеріїв. Частка цього виду інвестування на світових ринках уже перевищує 30 % інвестиційних активів, що перебувають в управлінні. Тож актуальною стає проблема аналізу зіставлення ESG-критеріїв з інвестиційним ризик-менеджментом. Ця проблема є предметом дослідження, проведеного із застосуванням до портфельного інвестування на ринках Центральної та Східної Європи. З цією метою в роботі було використано скоринги ESG, що розраховуються за методологією системи S&P Global. Оцінювання ринкового ризику було здійснено як для прямих, так і для портфельних інвестицій. Для прямих інвестицій було проведено дослідження між значеннями ESG-скорингу та низкою показників ризику та дохідності. Ідентифіковано взаємозв’язок між значеннями скорингу та показником K-ratio. Цей взаємозв’язок змодельований логарифмічною залежністю. У межах проведеного дослідження було ідентифіковано дихотомію між підходами диверсифікації та пріоритизації ESG-критеріїв при інвестуванні. Запропоновано розширення портфельного ризик-менеджменту в межах трикритеріальної оптимізаційної моделі (мінімізації ризику, максимізації очікуваної дохідності та максимізації ESG-скорингу портфеля). У статті обґрунтовано інвестиційне рішення, що базується на побудові ефективної множини у площині «ризик – ESG-скоринг». Це є певним аналогом ефективної множини «ризик – дохідність» у сучасній портфельній теорії. Вибудований у дослідженні підхід ризик-менеджменту було застосовано для створення інвестиційного портфеля з компаній, включених у кошики трьох фондових індексів ринків Центральної та Східної Європи, а саме: PX (Чехія), WIG20 (Польща), BUX (Угорщина). JEL classіfіcatіon: G11