Особливості фінансової доларизації в умовах воєнного стану: випадок України - Лук’яненко, Ірина Григорівна; Орловська, Олександра Сергіївна (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2023)
Оцінено особливості доларизації банківського сектору України із застосуванням економетричного інструментарію та системного підходу, проведено сценарний аналіз розвитку доларизації під час воєнного стану, розроблено підхід для надання рекомендацій з урахуванням довгострокових цілей із забезпечення фінансової стабільності. Результати дослідження свідчать про те, що із запровадженням режиму інфляційного таргетування рівень доларизації кредитів і депозитів поступово зменшувався, проте залишався на завищеному рівні. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну рекордно низький рівень доларизації за останні десятиліття та адміністративні обмеження Національного банку зменшили ризик зростання показника доларизації, який був значним під час попередніх криз. Побудована система симультативних рівнянь дала змогу оцінити вплив макроекономічного середовища та монетарної політики на рівень доларизації банківського сектору. Зі зростанням інфляції та обмінного курсу і, відповідно, більшою волатильністю даних макроекономічних показників економічні агенти хеджуватимуть свої ризики й обиратимуть відносно стабільнішу валюту через ризик знецінення власних коштів. Інший висновок полягає в тому, що кредитна доларизація залежить від депозитної доларизації. За допомогою системи симультативних рівнянь побудовано базовий і два альтернативних – песимістичний та оптимістичний – сценарії прогнозу, згідно з якими доларизація депозитів у період кризи, невизначеності та завищених очікувань економічних агентів і далі зростатиме. Рівень кредитної доларизації у 2023 році стабілізується і залишатиметься на відносно сталому рівні завдяки небажанню банків брати додатковий кредитний та валютний ризики. Для забезпечення фінансової стабільності на довгострокову перспективу стратегія з дедоларизації має охоплювати монетарну політику, вертикальний розвиток фінансового ринку, зокрема розвиток ринку ОВДП та альтернативних гривневих інструментів, а також застосування макропруденційних інструментів. JEL classification: E52, E58, E63, C30, C53