Оцінювання інвестиційної привабливості галузі хмарних технологій - Сєміколенова, Світлана Вікторівна; Корчагін, Дмитро Сергійович (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2023)
Хмарні технології є на сьогодні однією з фундаментально важливих галузей у контексті цифрової трансформації. У зв’язку з колосальним збільшенням інформації стає очевидним, що хмарні обчислення є ключовим чинником швидкого впровадження інновацій на місцевих і міжнародних ринках. Посилення конкуренції в цифровому полі змушує міжнародні та місцеві підприємства до безпрецедентних кроків щодо збору та аналізу великих масивів даних, які залишають користувачі в інтернет-просторі. Саме це стимулює постачальників хмарних технологій здійснювати колосальні капітальні інвестиції в обладнання та людський капітал. Метою дослідження є аналіз поточного стану галузі хмарних технологій для ухвалення інвестиційного рішення. У статті розкрито економічний потенціал галузі хмарних технологій, надано оптимальний приклад компанії, яка є найбільш фінансово привабливою для здійснення інвестицій. Під час аналізу було висвітлено ключові переваги хмарних обчислювальних потужностей, які збільшують відсоток застосування технології, а також визначено основних ключових гравців, які формують більшу частину ринку. Серед проаналізованих компаній, у розрізі пошуку оптимального підприємства для інвестицій, було вирахувано, що компанія Microsoft Corporation має найвищі коефіцієнти прибутковості серед підприємств у галузі, а фінансові ризики перебувають на помірному рівні. У процесі виконання моделі дисконтованого грошового потоку було виявлено, що акції компанії мають стабільний потенціал до зростання. На основі результатів проведеного дослідження запропоновано об’єднати два підходи до аналізу альтернативних технологій зберігання та опрацювання великих баз даних, виявлення характеру ключових фінансових ризиків та їхнього негативного впливу на визначення кінцевої справедливої вартості акції. JEL classіfіcatіon: G11, G24