Теорія боргової дефляції та пастка середнього доходу: системно-динамічний підхід - Григор’єв, Геннадій Степанович (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2024)
Метою статті є аналіз теоретичних і практичних аспектів теорії взаємозв’язку державного боргу та дефляційних процесів на прикладі впливу економічної рецесії в Китаї на зниження світового економічного зростання та визначення системних наслідків падіння національної економіки шляхом потрапляння в боргову пастку середнього доходу та виходу з неї. Методи дослідження. За допомогою імітаційних моделей, які базуються на методології системної динаміки, показано взаємозв’язок економічних процесів світової та національної економік. Використання сценарного підходу дало змогу визначити основні варіанти розвитку світової економіки під впливом негативних економічних явищ на національному рівні та розробити відповідні рекомендації для країн із середнім рівнем доходу щодо досягнення цілей макроекономічної та фінансової економіки, стабілізації з відповідним виходом на траєкторію нового економічного розвитку. Результати дослідження. Встановлено, що дефляція призводить до збільшення зовнішнього і внутрішнього боргу, гальмує економічне зростання та економічний розвиток національної економіки та є однією з форм пастки середнього доходу країни. Дослідження показало, що чинники освіти, соціального та інноваційного розвитку мають вирішальне значення для виходу країни з пастки середнього доходу. Економіки таких країн, як Китай, не можуть самостійно подолати цю пастку без подальшого залучення до глобальних інтеграційних і торговельних процесів, до того ж самі формують дефляційні процеси на глобальному рівні. Крім того, політика економічної та політичної напівізоляції призводить до дестабілізації світових економічних і фінансових систем. Можливе застосування результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані з науково-дослідницькою метою та на практиці для визначення стратегії поведінки національної економіки із середнім рівнем доходу та значним обсягом зовнішнього боргу. Висновки. У статті доведено, що дефляційні процеси призводять до потрапляння національної економіки в пастку середнього доходу, гальмують економічне зростання та розвиток. Пастка середнього доходу неминуча для країн із високим рівнем дефляції, що може негативно вплинути на економічне зростання світової економіки. Завдяки своїй здатності впливати на коливання темпів глобального економічного зростання одна велика країна із середнім рівнем доходу має значний вплив на динаміку світового боргу та дефляцію. Коливання дефльованого загального боргу через національну дефляцію можуть виникати в період економічної нестабільності, що призводить до розкручування національної та глобальної спіралі фінансової та економічної кризи. Щоб запобігти кризі, потрібні політичні інструменти для зміни структури економічної системи як поєднання монетарної, фіскальної та зовнішньоторговельної політик. Доцільно застосувати нові кейнсіанські методи стимулювання споживання. Потрібно трансформувати соціальну політику в бік збільшення витрат на соціальне забезпечення, включно з витратами на розвиток інновацій та освіту. Після виходу з рецесії економічна система (національна економіка) повернеться в стан рівноваги, оскільки на неї перестануть діяти зовнішні геополітичні та геоекономічні сили певного типу.