Оцінювання впливу монетарних інструментів на ринок праці України в умовах зростаючих ризиків - Насаченко, Марія Юріївна; Донкоглова, Тетяна Олександрівна (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2024)
Проведено аналіз взаємозв’язку між монетарними інструментами та динамікою ринку праці в Україні на тлі підвищених ризиків. З огляду на російсько-українську війну, економічну нестабільність та значні міграційні процеси важливо розуміти вплив монетарної політики на формування динаміки ринку праці. З метою аналізу впливу монетарних інструментів на ключові показники ринку праці, як-от зайнятість, безробіття та попит на робочу силу, застосовано емпіричний аналіз, зокрема підхід на основі економетричного моделювання. На базі оціненої системи симультативних рівнянь формується розуміння щодо ефективності монетарного регулювання ринку праці в сучасних умовах макроекономічної дестабілізації та підвищених ризиків. Однією з переваг симультативних моделей є можливість відображати складні та багатогранні взаємозв’язки між економічними процесами. Крім того, застосування подібного інструментарію дає змогу розробляти на його основі широкий спектр сценарного аналізу. Прогнозування рівнів зайнятості та попиту на робочу силу за різних типів монетарної політики виявило, що підвищення облікової ставки зумовлює зниження зайнятості в результаті стримування економічного зростання. Очікується, що отримані результати сприятимуть глибшому розумінню складних зв’язків між монетарною політикою та динамікою ринку праці в Україні, а також слугуватимуть основою для розроблення більш ефективного інструментарію для реагування на виклики ринку праці та сприяння сталому економічному розвитку. Загалом, це дослідження пропонує висновки щодо ролі монетарних інструментів у вирішенні проблем, що постають на ринку праці України в умовах економічної нестабільності та повномасштабної російсько-української війни.