Економіко-математичне моделювання як метод дослідження впливу корупційних процесів - Kuzmenko, Valerii (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2017)
У статті зроблено спробу аналізу економіко-математичних моделей для врахування впливу наявного в суспільстві уявлення про корупцію та впливу на її реальний стан. Oписано широке коло економічно важливих ситуацій: наявність протиріч у національному законодавстві, неефективні механізми правоохоронної та судової систем, відсутність системи проведення експертизи управлінських рішень тощо. Узагальнено різноманітні ситуації щодо поведінки підприємств, що конкурують між собою для отримання контракту. У статті описано базову модель корупції – неокласичну математичну модель (її автором є аргентинська дослідниця Сьюзан Роуз-Аккерман), яка розглядає корупцію в умовах «зовнішніх» ризиків. Ця модель побудована за принципом імітації економічних відносин у тріаді «замовник − агент − клієнт». Матеріал надійшов 27.04.2017