Фінансова інтеграція та макроекономічна стабільність: секторальний підхід до аналізу доступу до фінансування та модель передкризового зростання - Atanasijevic, Jasna; Najman, Boris (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2016)
У статті на основі результатів опитування підприємств з бази даних ЄБРР за 2002 по 2008 роки проаналізовано основні перешкоди для отримання фінансування у 18 Європейських країнах з перехідною економікою. Для усіх країн характерним є те, що у передкризовий період в основу свого розвитку вони закладали фінансову інтеграцію (ЕБРР, 2009). Глибинний аналіз перешкод для доступу підприємств до фінансування забезпечує розуміння процесу фінансового розвитку та його впливу на економічне зростання у реальному секторі. Основними результатами емпіричного оцінювання методом пробіт моделювання є висновок, що більші перешкоди для доступу до фінансових ресурсів існують для промислового сектору порівняно з іншими галузями. Крім того що недоступність фінансування є вагомою перепоною розвитку підприємства, промислові компанії мають більші потреби кредитних коштів. Причинами не використання фірмами банківських позик є високі відсотки та інші нецінові невигідні умови такого фінансування. Цей результат ліг в основу загальної гіпотези щодо ролі фінансового сектору у моделі економічного зростання в країнах з перехідною економікою в період до кризи. Сутність її полягає в тому, що два десятиліття нерівномірного доступу до фінансування для виробничих підприємств (зокрема тих, що виробляють товари для торгівлі) привели до структурних дисбалансів у реальному секторі, які проявилися у торговому дефіциті, тобто недорозвиненому торговельному секторі та надмірному неторговельному. Матеріал надійшов 02.05.2016