Аналіз чутливості економічного зростання в Україні до цінової кон'юнктури на світових ринках - Bazhenova, Olena (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2016)
У статті здійснено емпіричну перевірку чутливості темпу зростання реального ВВП України та сальдо рахунку поточних операцій платіжного балансу до світових цін на аграрну продукцію на основі застосування векторних моделей авторегресії, яка засвідчила суттєву залежність вітчизняної економіки від цінової кон’юнктури на світових аграрних ринках. Аналіз статистичної інформації щодо експорту аграрної продукції підтвердив поглиблення його сировинної спрямованості та засвідчив, що основними ринками збуту аграрної продукції України є ринки країн з економіками, що розвиваються та формуються, зокрема країни Азії й Північної Африки, та деякі країни Європи. Показано, що вітчизняний аграрний експорт не є иверсифікованим, оскільки значні частки експорту тієї чи тієї продукції припадають на одну-дві країни. Матеріал надійшов 31.03.2016