Організаційно-економічні засади страхового захисту залізничного транспорту - Bazilinska, Olena; Panchenko, Olena (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2016)
У процесі реформування залізничного транспорту та створення системи його економічної безпеки актуальним є дослідження організаційно-економічних засад страхування ризиків залізничних підприємств та визначення особливостей формування страхових відносин між залізничними підприємствами та страховими компаніями. Удосконалення страхового забезпечення функціонування залізничного транспорту вимагає створення нормативно-правової бази регулювання залізничного страхування, а також органів нагляду та контролю за його реалізацією, що передбачає комплексне застосовування фінансово-економічних і організаційних методів регулювання відносин у системі «залізничне підприємство – страховик». Тому це дослідження спрямоване на розкриття організаційно-економічних засад формування системи страхового захисту залізничних підприємств, а також визначення напрямів її вдосконалення в процесі активізації реформування залізничного транспорту. Для досягнення поставленої мети визначено особливості формування страхових відносин між підприємствами залізничного транспорту та страховими компаніями, а також встановлено основні правила, яких необхідно дотримуватись у процесі організації співпраці між ними. Для забезпечення реалізації залізничного страхування запропоновано створити Управління з убезпечення залізничного транспорту, яке на альтернативній основі формуватиме та пред’являтиме потенційній страховій компанії пакет вимог, що регламентують відповідні послуги.Основним критерієм вибору є найкраще задоволення вимог транспортного оператора та врахування індивідуального підходу в процесі організації механізму страхування. Матеріал надійшов 01.05.2016