Моделювання монетарного сектора україни на основі динамічної системи симультативних рівнянь - Dadashova, Pervin (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2016)
У статті подано концепцію моделювання монетарного сектора України на основі динамічної системи симультативних рівнянь, яка відрізняється від наявних включенням механізму коригування відхилення від довгострокової рівноваги та розроблену на основі запропонованого підходу модель монетарного сектору України. Для представлення процентного каналу трансмісійного механізму в моделі з використанням векторних авторегресійних моделей визначено основні інструменти регулювання Національного банку України та розраховано комбінований показник зміни рівня ставок за ними. Оцінювання моделі дало змогу описати не тільки довгострокові взаємозв’язки між її змінними, а й визначити потенційну здатність окремих показників у перспективі до відновлення рівноваги або до дестабілізації макроекономічного середовища. Найбільш чутливими до змін у монетарному секторі виявилися рівень ставок за короткостроковими депозитами та валютний курс. Загалом розроблена модель має високу пояснювальну здатність і прогнозну точність. Проведений на її основі сценарний аналіз демонструє переваги комплексного відображення взаємозв’язків між економічними показниками та використання цієї методології для моделювання макроекономічних явищ. Матеріал надійшов 25.03.2016