Ухилення від оподаткування в Україні: корпоративна та персональна відповідальність - Bui, Tetiana (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2018)
Метою статті є пояснення і розмежування видів відповідальності за ухилення від оподаткування (фінансова, адміністративна і кримінальна відповідальність), визначення основних правових і фінансових проблем різних видів відповідальності за податкові правопорушення в Україні, а також формування пропозицій щодо розв’язання зазначених проблем на основі правового досвіду країн, які впровадили корпоративну відповідальність за ухилення від оподаткування (США, Велика Британія). Стаття досліджує прогалини в українському законодавстві, які сприяють правопорушенням у податковій сфері та не мотивують підприємства і посадових осіб на боротьбу з податковоми злочинами. Зокрема, до таких прогалин належать невизначеність законодавства щодо видів відповідальності та їх невідповідність міжнародним нормам; занадто низький поріг кримінальної відповідальності за ухилення від оподаткування та низький рівень штрафних санкцій за податкові правопорушення; брак корпоративної відповідальності за ухилення від сплати податків в Україні, що є важливою передумовою для запобігання злочинам; нерозвиненість культури інформування про податкові правопорушення через низький рівень безпеки. Обґрунтована необхідність впровадження заходів щодо зменшення кількості податкових правопорушень і підвищення ефективності податкових санкцій в Україні, зокрема створення передумов для ширшого застосування фінансової та адміністративної відповідальності замість кримінальної; підвищення розміру штрафів за податкові правопорушення; запровадження корпоративної адміністративної та кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків; створення законодавчої бази захисту інформації та механізмів інформування та звітування про податкові правопорушення. Матеріал надійшов 27.04.2018