Емпіричне оцінювання впливу монетарної політики на показники фондового ринку - Lukianenko, Iryna; Sova, Yevgenii (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2018)
Метою дослідження є емпіричний аналіз та розробка адекватного економетричного інструментарію оцінювання взаємозв’язку між монетарними показниками й індексами фондових ринків для визначення ефективних інструментів монетарної політики на стимулювання розвитку фондового ринку в короткостроковій та довгостроковій перспективі. У процесі дослідження було використано загальнонаукові методи системного аналізу та синтезу, методи узагальнення, систематизації та групування даних, а також сучасний економіко-математичний інструментарій, зокрема методи векторної авторегресії. Результати роботи. На основі проведеного поглибленого статистичного та емпіричного аналізу розроблено комплекс структурних векторних авторегресійних моделей оцінювання впливу монетарної політики на показники фондового ринку для розвинених країн; країн, що успішно розвиваються, і країн зі значними економічними та політичними ризиками з урахуванням їхніх економічних особливостей. Реалізація розробленого комплексу VAR/VEC моделей на реальній інформації дала змогу оцінити потенційні можливості державних регуляторів здійснювати вплив на розвиток фондових ринків для різних груп країн, а також визначити найбільш ефективні монетарні інструменти стимулювання розвитку фондового ринку з урахуванням дії внутрішніх та зовнішніх ризиків у короткостроковій та довгостроковій перспективах. Результати дослідження можуть бути використані для формування управлінських рішень державними регуляторами щодо напрямів стимулювання розвитку фондових ринків різних груп країн, зокрема України. Висновки. На основі проведеного дослідження з використанням розробленого комплексу VAR/VECM моделей було емпірично підтверджено, що Центральний банк та інші регулятори, справді, можуть впливати на показники фондового ринку через інструменти монетарної політики, однак цей вплив є значущим лише на ринках розвинених країн (наприклад США). Проте на ринках країн, що розвиваються, фондовий індекс не залежить від короткострокових змін монетарних показників, що зменшує вплив регулятора на показники фондового ринку. Водночас показник фондового індексу є значущим фактором, що впливає на монетарні показники, як для розвинених країн (США), так і для країн, що розвиваються (Україна, Польща). Зважаючи на результати цього дослідження, можна зробити висновок, що в Україні, економіка якої ще перебуває у стадії трансформації та характеризується значними політичними та економічними ризиками, монетарна політика регулятора є неефективним інструментом впливу на показники ринків капіталу. При цьому розвиток фондового ринку позитивно впливає на макроекономічні показники економіки, яка розвивається. Саме тому важливим елементом державної економічної політики України є розвиток ефективного й ліквідного фондового ринку, що може стати одним із факторів економічного зростання у середньо- і довгостроковій перспективі. Матеріал надійшов 16.04.2018