Проблеми становлення «зеленої» економіки в Україні - Miroshnychenko, Viktoria; Tyorlo, Volodymyr (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2018)
У статті досліджено стан забруднення довкілля в Україні через панування традиційних технологій, що базуються на надмірному споживанні природних ресурсів та їх нераціональному використанні. Висвітлено наявні в наш час проблеми становлення «зеленої» економіки та заходи щодо їх розв’язання. Метою дослідження було висвітлення екологічних наслідків нераціонального використання природних ресурсів України в основних видах економічної діяльності, обґрунтування необхідності модернізації господарства нашої країни за принципами «зеленої» економіки, розкриття основних напрямів розв’язання наявних у наш час у зв’язку з цим проблем. У процесі підготовки статті було використано методи економічного аналізу, статистичний, порівняльний, системного підходу, а також прийоми групування і графічної інтерпритації виявлених закономірностей. Проаналізовано кількість утворення відходів в Україні за видами економічної діяльності за період 2010–2017 рр. та поводження з ними. Розкрито обсяги постачання електроенергії від поновних джерел та структуру їхнього приросту і особливості нарощування їхніх потужностей за регіонами країни. Окреслено наявні недоліки. Досліджено екологічні проблеми аграрної сфери та стан ґрунтового покриву. Визначено першочергові заходи щодо їх усунення. Розкрито необхідність формування у населення «зеленого» світогляду і виховання екологічного мислення. «Зелена» складова має охоплювати виховні та навчальні програми всіх ланок освітнього процесу. Обґрунтовано доцільність для розв’язання проблем становлення «зеленої» економіки в Україні вирішення питань забезпечення ефективного правового регулювання в суспільстві взаємовідносин суб’єктів господарювання і охорони природного середовища. Матеріал надійшов 30.04.2018