Незадекларована праця в Україні: перші результати - Nezhyvenko, Oksana; Shumska, Svitlana (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2018)
У цій статті подано перші результати опитування «Незадекларована праця в Україні» (Ukrainian Undeclared Work Survey, або UUDWS), яке було проведено наприкінці 2017 р. UUDWS – це прямий метод дослідження ринку праці й виявлення незадекларованої зайнятості, зокрема у формі проведення опитування, що має на меті оцінити розмір та характер незадекларованої праці в Україні. Опитування такого роду вперше проведено в Україні і має на меті вивчити як попит, так і пропозицію незадекларованої праці у нашій державі. Висновки опитування свідчать, що близько 7 % респондентів визнають, що упродовж останніх 12 місяців працювали без декларування, водночас близько 46 % респондентів знають когось, хто працює без декларування, а кожен третій респондент вважає, що не менш ніж 50 % населення України працює незадекларовано. Вік більшості осіб, які працювали без декларування, становить від 35 до 54 років, вони проживають у містах і вважать себе безробітними, найманими працівниками або самозайнятими. Основними видами наданих послуг, які містили у собі незадекларовану діяльність, були послуги з ремонту або благоустрою житла, продаж сільськогосподарської продукції, садівництво, ремонт автомобілів і продаж товарів чи послуг, пов’язаних із хобі респондентів. Серед основних причин працювати без декларування в Україні є труднощі в пошуку регулярної роботи, сезонність роботи, загальноприйнята практика такої роботи, недовіра до державних органів, а також взаємна вигода від продажу чи надання послуг, або купівлі чи отримання послуг без декларування. Результати опитування також свідчать, що українські працівники мають низький рівень захисту, а саме щодо відносин, що регулюють отримання заробітної плати, оскільки значну її частину виплачують «у конверті». Зрештою, неофіційна праця в середньому генерує нижчий дохід, ніж офіційна праця. У наступних дослідженнях ми розглянемо сприйняття та прийняття незадекларованої праці в Україні, а також оцінимо основні детермінанти незадекларованої праці в Україні. Матеріал надійшов 30.04.2018