Економічний потенціал України: макроекономічні мультиплікатори та зворотній зв’язок - Tokarchuk, Taras; Bartelet, Henry (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2018)
Метою дослідження є емпіричний аналіз ключових факторів макроекономічної стабілізації та потенційного зростання української економіки, а також застосування методів системної динаміки для підтвердження гіпотези про те, що деякі початкові економічні проблеми української економіки, зокрема незначний сукупний попит та експортна конкурентоспроможність, були пов’язані з режимом обмінного курсу. В процесі дослідження було використано методи узагальнення, систематизації та групування даних, загальнонаукові методи системного аналізу та синтезу, а також методи та моделі системної динаміки. Результати роботи. На основі проведеного порівняльного статистичного аналізу особливостей становлення та розвитку української економіки та економіки Польщі, як країни колишнього пострадянського простору, що за своїми початковими умовами була найбільш наближеною до України, підтримано гіпотезу, що значна кількість економічних проблем України, зокрема незначний сукупний попит і слабка конкурентоспроможність експортної продукції, були пов’язані з режимом валютного курсу. Цю гіпотезу було підтверджено й емпірично, на основі розробленої моделі системної динаміки, яку було застосовано для прогнозування та сценарного аналізу щодо визначення найбільш ефективних факторів макроекономічної стабілізації та потенційного зростання української економіки у довгостроковій та середньостроковій перспективах за різних можливих початкових умов, а також можливих зовнішніх та внутрішніх ризиків. Результати дослідження можуть бути використані державними органами для формування економічної політики та стратегії макроекономічної стабілізації і підвищення конкурентоспроможності, а також зміцнення економічного потенціалу в середньостроковій та довгостроковій перспективах. Результати цієї роботи є переважно пошуковими та потребують подальших глибших досліджень, перш ніж висновки могли б бути використані державними органами для розробки економічної стратегії, що призведе до покращення економічного потенціалу України у короткостроковій та довгостроковій перспективі. Висновки. Базуючись на результатах проведеного емпіричного аналізу на основі двох версій розробленої моделі системної динаміки, яка враховувала складні нелінійні динамічні взаємозв’язки та можливість структурних перетворень з особливим фокусом на пояснення залежності між внутрішнім споживанням, сукупним попитом, інфляцією, конкурентоспроможністю експорту, змінами валютного курсу тощо, було виявлено, що, незважаючи на те, що режим фіксованого валютного курсу свого часу мав позитивний ефект на імпорт енергоносіїв, він спровокував значну кількість негативних економічних проблем для української економіки, зокрема низький сукупний попит, низьку конкурентоспроможність експорту тощо. Було емпірично підтверджено, що перехід до запровадження режиму гнучкого валютного курсу, попри проблеми в короткостроковій перспективі, є одним із важливих драйверів для зміцнення економічного потенціалу, підвищення конкурентоспроможності та макроекономічної стабілізації української економіки, особливо в довгостроковій перспективі.