Чи стануть креативні індустрії драйверами економічного зростання в Україні? - Chala, Nina (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2018)
Статтю присвячено пошуку відповіді на запитання: чи можуть креативні індустрії стати драйверами економічного розвитку країни? Визначено категоріальний апарат, зокрема розглянуто поняття креативної економіки, показано її відмінність від інноваційної економіки. Крім того, у статті описано недосконалість класифікації креативних індустрій в Україні, наприклад, у статистиці комп’ютерне обладнання обраховують разом із програмним забезпеченням, через що спостерігається незіставність офіційних статистичних даних із фактичною ситуацією. Зроблено порівняльний аналіз внеску креативних індустрій в економіку Великої Британії, країн ОЕСР та України. У статті наведено приклади осередків креативної економіки в Україні. Крім того, визначено показники для оцінки внеску креативних індустрій в економічний розвиток країни та зазначено особливості державної політики щодо підвищення їх частки в економіці. Також поставлено дискусійне питання щодо продуктивності креативних індустрій, зокрема показано, що ІТ-сектор та «хенд мейд» належать до креативних індустрій, формують креативну економіку, але за продуктивністю, рівнем зростання та окупності інвестицій суттєво відрізняються. Зроблено висновок, що частка креативних індустрій в економіках різних країн є невеликою, до 6 %, драйверами економічного розвитку можуть стати креативні індустрії з високими темпами зростання та дохідності (ІТ-сектор, розробка відеоігр, наукові розробки тощо). Матеріал надійшов 30.04.2018