Взаємозв’язок між патентним захистом інтелектуальної власності і конкурентною політикою - Kuzmenko, L’ubov (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2019)
Статтю присвячено аналізу деяких проблем співвідношення конкурентної політики та патентного захисту інтелектуальної власності. Ефективне використання інтелектуального потенціалу України сьогодні є однією з головних проблем, яка потребує державного регулювання, адже недосконала система захисту інтелектуальної власності гальмує розвиток економіки України, зокрема відлякує інвесторів у наукоємних галузях. Враховуючи велику соціальну значущість ринків лікарських препаратів, високі темпи зростання цін на ліки, дефіцит окремих видів лікарських препаратів, необхідність ефективного витрачання бюджетних коштів, у статті розглянуто взаємозв’язок між проблемами з інтелектуальної власності і конкурентною політикою на прикладі ринків лікарських препаратів, а також методи регулювання, які впливають як на наявність, так і на ціни лікарських засобів, і розширюють доступ до них. Патентний захист і конкуренція разом відіграють важливу роль в інноваціях, що швидко розвиваються на ринках лікарських препаратів. Адже від ступеня розвитку конкуренції та застосування економічних методів регулювання та управління на фармацевтичних ринках безпосередньо залежить асортиментна і цінова доступність медичної допомоги населенню. Тобто між патентними правами і конкуренцією існує тісний зв’язок. Запропоновано шляхи вирішення проблем, що регулюють відносини в зазначеній сфері. Ключовим моментом для виняткових прав є компроміс політики: обмеження конкуренції передбачається в обмін на розвиток нового препарату або нового застосування вже наявного препарату, що навряд чи сталося б без збільшення економічних стимулів від передбаченої законом винятковості. Тобто до завдань держави має належати створення оптимального балансу між ринковою конкуренцією і адміністративним управлінням, спрямованим, передовсім, на своєчасне забезпечення населення якісними і доступними за ціною лікарськими препаратами. Матеріал надійшов 23.04.2019