Особливості стимулювання збуту продукції на ринку FMCG у сучасних економічних умовах - Romanchenko, Natalia; Kovranska, Anna (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2019)
У статті визначено особливості стимулювання збуту на ринку FMCG та основні закономірності поведінки операторів цього ринку. Досліджено сучасні тенденції поведінки споживачів на ринку товарів з високою швидкістю обертання і обґрунтовано на цих засадах ефективні інструменти маркетингової діяльності зі стимулювання збуту. У роботі систематизовано основні інструменти стимулювання збуту на ринку FMCG, що є корисним для великих і малих підприємств в організації програм стимулювання збуту; визначено переваги та застереження у використанні засобів стимулювання збуту як елементу комплексу просування й інтегрованих маркетингових комунікацій. На прикладі торгової марки «Фруктіс» досліджено фактори, що впливають на поведінку споживачів товарів з високою швидкістю обертання, зокрема, виявлено вплив факторів стимулювання збуту, орієнтованих на споживача. На підставі використання кореляційно-регресійного аналізу визначено такі фактори формування попиту на торгову марку «Фруктіс»: ціна продукту, дохід споживачів та проведення промоакцій у місці продажу. У межах планування програми стимулювання збуту доцільно зосереджувати увагу на факторах, які дають можливість визначати загальні риси вибору ефективних для компанії та релевантних для споживача інструментів стимулювання збуту. Результати аналізу дають підстави для розгляду цінового стимулювання як одного з найбільш дієвих інструментів стимулювання збуту продукції «Фруктіс» та товарів на ринку FMCG загалом. Цінове стимулювання сприяє проникненню бренда на ринок, повторним покупкам, збільшенню обсягів збуту та підвищенню ринкової частки бренда. Матеріал надійшов 21.04.2019