Інновації як вирішальний фактор наздоганяльного економічного зростання - Bazhal, Iurii (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2019)
Метою дослідження є розробка проблеми нездатності багатьох висхідних країн, включно з Україною, подолати розрив ВВП на душу населення з розвинутими країнами. Методом дослідження стало застосування теорії економічного розвитку Й. Шумпетера, зокрема її маловідомого концептуального положення про «інновації» як ізольований чинник економічного зростання. Такий підхід дає змогу запропонувати нову методологію вивчення економічної природи вирішальних факторів наздоганяльного економічного зростання, серед яких головну роль відіграє активна державна інноваційна політика. Основні результати проведеного дослідження пов’язані з обґрунтуванням концептуального значення категорії «інновацій Шумпетера» як ізольованого чинника економічного розвитку, який створює нову додану вартість. Показано, що в традиційних моделях економічного зростання, які належать до неокласичного напряму економічної теорії, феномен інновацій не розглядається як відокремлена від традиційних агрегованих факторів економічного зростання рушійна сила економічного розвитку. Практичним наслідком такої методологічної позиції стає недооцінка важливості інноваційної політики як головного пріоритету наздоганяльної економіки. Традиційний пакет рекомендацій для таких країн не містить рецептів щодо створення потенціалу для розвитку інноваційної економіки, а пов’язаний тільки з підвищенням ефективності вже наявних ресурсів. У статті обґрунтовано висновок про важливість визнання і теоретиками, і політиками висхідних країн вирішальної ролі інноваційної економічної політики у разі запровадження моделі наздоганяльного розвитку та розв’язання проблеми «пастки середнього доходу», а також підтримки та стимулювання підприємств з інноваційними технологіями. Матеріал надійшов 30.04.2019