Іпотечне кредитування як складова економічного зростання - Bazilinska, Olena; Panchenko, Olena (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2020)
Метою статті є з’ясування ролі та значення розвитку іпотечного кредитування для подолання фінансово-економічної кризи та забезпечення позитивної динаміки макроекономічних показників. У статті розкрито сутність іпотечного кредитування, обґрунтовано необхідність його розвитку та вдосконалення для створення дієвої системи надання іпотечних кредитів в Україні, яка допомагає вирішити проблеми щодо забезпечення житлом населення та прискорення розвитку не тільки будівельної галузі, а й пов’язаних із нею сфер діяльності. У процесі дослідження доведено, що обсяги та динаміка інвестицій у житлове будівництво суттєво впливають на макроекономіку, тому завдяки удосконаленню системи іпотечного кредитування можна передавати позитивні імпульси реальному сектору економіки та виводити країну з кризи. У статті розглянуто особливості іпотечного кредитування, які виділяють його в окрему сферу на кредитному ринку. На основі цих особливостей визначено функції іпотечного кредитування в сучасних умовах, а саме: інвестиційну, соціальну, стимулювальну та формування фіктивного капіталу на ринку цінних паперів. У процесі дослідження доведено важливість розвитку та вдосконалення іпотечного кредитування через визначення переваг і недоліків для всіх суб’єктів кредитних відносин. На підставі статистичних даних визначено основні параметри вітчизняного ринку іпотечного кредитування, які свідчать про консервативний підхід до формування умов кредитування та небажання банківських установ надавати довгострокові іпотечні кредити. Основною причиною такої ситуації є недосконала нормативно-правова база кредитування під заставу нерухомості. За результатами дослідження зроблено висновок, що іпотечне кредитування є важливим інструментом забезпечення соціально-економічного зростання країни, а його роль та значення суттєво зростають під час виходу з фінансово-економічної кризи. JEL classіfіcatіon: G21 Матеріал надійшов 27.04.2020