Cутність і сучасні тенденції формування та використання золотовалютних резервів України - Diakovskyi, Dmytro (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2020)
У статті здійснено аналіз сутності золотовалютних резервів та їхнього призначення в сучасних умовах в Україні і світі. Метою статті є виділення основних тенденцій формування й використання офіційних резервів і розроблення пропозицій щодо оптимізації їхньої структури та механізму управління ними. Виокремлено деякі загальносвітові та вітчизняні тенденції формування і використання, проаналізовано статистичні дані по Україні щодо золотовалютних резервів. Акцентовано увагу на тенденціях у сфері золотовалютних резервів України у 2014–2020 рр. Зроблено висновок, що значні втрати резервів на початку цього періоду пояснюються нападом Росії на Україну, через що було втрачено частину виробничого потенціалу країни і НБУ був змушений в умовах фіксованого валютного курсу використовувати значний обсяг резервів на інтервенції з метою підтримання курсу гривні. З 2015 р. завдяки переходу до плаваючого курсу, таргетуванню інфляції та валютній лібералізації сформувалась тенденція до зростання міжнародних резервів і їхній рівень вдалося відновити. Проте цей рівень, хоч і відповідає деяким традиційним критеріям достатності, все ж не дає змоги убезпечити фінансову систему України від впливу зовнішніх шоків. До того ж, незважаючи на необхідність нарощування резервів для забезпечення монетарної і фінансової стабільності, Україна не має достатніх можливостей для цього через несприятливу економічну кон’юнктуру і низку політичних чинників. У подальшому результати дослідження буде використано для формулювання пропозицій щодо удосконалення механізму формування і використання міжнародних резервів України. JEL classіfіcatіon: E58 Матеріал надійшов 29.04.2020