Розроблення технологій безперервного контролю фінансово-облікової інформації - Ivakhnenkov, Sergiy (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2020)
Швидке удосконалення апаратних і програмних технологій зробило можливим і доступним електронне звітування в режимі реального часу. Таке звітування потребує безперервного контролю і забезпечення впевненості в підсумковій інформації її користувачів. Отже, аудиторська перевірка також повинна бути постійною або здійснюватись з дуже коротким інтервалом. Мова йде про технології, за допомогою яких перевіряють операції під час їхнього здійснення в процесі бізнесу. Мета статті ‒ розроблення методик такого безперервного аудиту. В ідеалі всі підозрілі операції мали б відстежуватись тим програмним забезпеченням, за допомогою якого їх обліковують, тобто комп’ютерними інформаційними системами підприємств. Теоретично такий підхід можливий. У реальності він є дещо небезпечним, оскільки програмні процедури в складних комп’ютерних системах впливають на сотні інших процедур, і є великий ризик у разі змін зупинити основні системи оброблення операцій. Альтернативою вбудованим контрольним модулям є компромісний підхід, за якого операції періодично (наприклад, щоночі) вивантажуються та переносяться в окреме сховище даних, а згодом аналізуються за допомогою спеціалізованого аудиторського програмного забезпечення. Фактично, пропонується шлях «постійного» аудиту, коли аудитори зможуть забезпечити майже безперервне (з мінімальними часовими інтервалами) надання впевненості щодо інформації, незалежно від того, наскільки ефективними є ручні та комп’ютерні контрольні технології, запроваджені управлінцями. Вважаємо, що концепція постійного аудиту є особливо корисною в умовах України, де спостерігається доволі низький рівень практики та культури щодо налагодження процесів управління підприємствами загалом, а не лише внутрішніх контрольних процедур та технологій. JEL classification: M420 Матеріал надійшов 29.04.2020