Бюджетно-податкова політика в умовах економічних перетворень - Panchenko, Natalia (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2020)
Метою статті є розкриття напрямів удосконалення бюджетно-податкової політики в умовах економічних перетворень та макроекономічних шоків. У статті обґрунтовано необхідність і значення бюджетно-податкової політики, яка є засобом мобілізації фінансових ресурсів держави і важелем впливу на розвиток економіки. Це є особливо актуальним в умовах проведення економічних перетворень та реалізації заходів щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи, спричиненої запровадженням обмежень, спрямованих на протидію пандемії. У процесі дослідження проаналізовано показники, які характеризують ефективність бюджетно-податкової політики в сучасних умовах. Динаміка обсягів доходів Зведеного бюджету України та його дефіциту свідчить про негативні тенденції протягом тривалого періоду. Розкрито особливості нормативно-правових документів, які є основою реформування системи оподаткування, та досліджено пропозиції щодо подальших змін у податковій сфері. Визначено особливості змін у бюджетно-податковій політиці в сучасних умовах, які спричинені необхідністю виділення додаткових коштів на боротьбу з поширенням COVID-19 та погіршенням прогнозних макроекономічних показників через запровадження карантину. Зазначено, що для протидії катастрофічним наслідкам кризи та для забезпечення економічної стабільності потрібно сформувати заходи, які допоможуть швидко подолати кризові явища. За результатами дослідження зроблено висновок, що головним завданням на сьогодні є підтримання національної економіки після карантину за рахунок стимулювання розвитку бізнесу та збільшення нових робочих місць через зменшення податкового навантаження та створення умов для унеможливлення корупційних дій з ухилення від оподаткування. JEL classіfіcatіon: H3, H2 Матеріал надійшов 30.04.2020