Концептуальні засади розвитку банківсько-страхової взаємодії в сучасних умовах - Bazilinska, Olena; Panchenko, Olena (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2021)
Метою статті є розкриття концептуальних засад розвитку банківсько-страхової взаємодії для забезпечення зростання вартості банківського і страхового бізнесу завдяки більш ефективному використанню їхніх потенціалів і можливостей. У статті зазначено, що банківсько-страхова взаємодія проявляється як надання страхових послуг через банківські установи (Banсassurance), надання банківських послуг через страхові компанії (Assurbanking), надання інтегрованих послуг у межах фінансових конгломератів (Allfinanz). У процесі дослідження з’ясовано, що банківський канал реалізації страхових послуг є найбільш ефективним і Banсassurance (банкострахування) розвивається між двома суб’єктами фінансового посередництва, які мають суттєві відмінності, але в результаті співпраці доповнюють один одного. Розкривається необхідність і значення розвитку банкострахування, яке активно використовується у всіх розвинених країнах, але відрізняється масштабами, методами, організаційними формами і кінцевими фінансовими результатами. Це особливо актуально в умовах реформування органів державного регулювання фінансового ринку. Розглянуто переваги та недоліки банкострахування, а також передумови його розвитку. Особливу увагу приділено вимогам, які висуваються до страхових компаній у процесі реалізації банкострахування. У статті зазначено, що співпраця банків і страхових компаній може здійснюватися на різних рівнях – від рівня угоди про співпрацю, агентської угоди, банківсько-страхової кооперації до рівня корпоративного контролю через механізм злиття і поглинання та фінансовий супермаркет. За результатами дослідження зроблено висновок, що подальший розвиток банківсько-страхової взаємодії концептуально спрямований на підвищення ролі комерційних банків та формування на їхній основі «фінансових супермаркетів», у яких кожен клієнт може задовольнити потреби в банківському обслуговуванні, фінансовому консалтингу та страхуванні. JEL classіfіcatіon: G21, G22