Фіскальні стимули економічного розвитку у світі в умовах пандемії COVID-19 - Hlushchenko, Svitlana; Melnyk, Anna (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2021)
Статтю присвячено характеристиці фіскальних стимулів, що використовуються у світі для подолання негативних наслідків рецесії в умовах пандемії COVID-19. Автори підтвердили, що основним трендом розвитку більшості країн світу і України у 2020 р. є суттєве падіння економіки (падіння виробництва, зростання державного боргу, фіскального дефіциту та ін.), спричинене пандемією COVID-19. А вплив пандемії на економіки, що розвиваються, є більш негативним, ніж на розвинені, через слабші системи охорони здоров’я, значні втрати в торгівлі та туризмі, зменшення грошових переказів та жорсткі фінансові умови на тлі зростаючого боргу. У статті узагальнено, що в умовах рецесії, що розпочалася у 2020 р., країни використовують заходи фіскального стимулювання домогосподарств та бізнес-одиниць через додаткові державні витрати та недоотримані бюджетні доходи. Основними заходами фіскальної підтримки в цей період є: відстрочки та послаблення у сплаті податків, мораторій на сплату окремих видів зобов’язань, різні форми грошових доплат та субсидій, часткове безробіття, вливання капіталу в підприємства, позики та гарантії. Розмір та структура стимулювальних фіскальних заходів різняться серед різних груп країн. В українській практиці під час пандемії основними заходами фіскального стимулювання стали такі: використання схем скороченого робочого дня та розширення виплат з безробіття; зміни в оподаткуванні; фінансова підтримка пенсіонерів; субсидії; соціальна та економічна підтримка домогосподарств і підприємств. JEL classіfіcatіon: H2, H5, H6