Фінансова стабільність і незалежність муніципалітетів в Україні - Bui, Tetiana; Zenchenko, Anastasiia (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2022)
У статті оцінено стан місцевих бюджетів за допомогою статистичних методів і здійснено кілька етапів дослідження методом системної динаміки зі спрощеною пояснювальною моделлю агрегованих муніципальних депозитів. Результати дослідження свідчать, що процес об’єднання окремих адміністративних одиниць у територіальні громади завершується, однак стан місцевих бюджетів в Україні не характеризується стабільністю. У структурі доходів місцевих бюджетів переважають загальнодержавні податки і трансферти, тоді як місцеві податки відіграють незначну роль. Отже, рівень фінансової самостійності муніципалітетів в Україні відстає від середньоєвропейського. За допомогою методу аналітичного вирівнювання розраховано тренд частки власних коштів місцевих бюджетів, оскільки вони є джерелом фінансової стабільності та незалежності. Рівняння тренду показує збільшення частки власних коштів, проте середнє значення за період дослідження становить лише 22 %. Виявлено шість основних петель зворотного зв’язку (динамічні гіпотези), які впливають на формування та виконання місцевих бюджетів. Вони лягли в основу моделі, побудованої методом системної динаміки в програмному забезпеченні Stella Architect. З основних петель виокремлено чотири позитивні петлі (підсилювальні – «Заробітна плата і ціна», «Дохід від загальнодержавних податків», «Зв’язок доходів підприємств і місцевих податків», «Профіцит») та дві негативні (балансувальні – «Зв’язок витрат підприємств і місцевих податків», «Боргова пастка»). Ці механізми зворотного звʼязку відіграють значну роль у забезпеченні фінансової автономії та загальному фінансовому добробуті муніципалітетів: більший обсяг дефіциту призводить до зростання рівня боргу, що спричиняє ще вищий рівень дефіциту; нижчі надходження місцевих податків призведуть до більших міжбюджетних трансфертів у наступному році; негативний приріст населення зменшує рівень споживання, робочої сили та впливає на інші макроекономічні показники. Дослідження методом системної динаміки підтвердило хронічний дефіцит місцевих бюджетів (негативні муніципальні депозити) та зростання муніципального боргу, задля подолання яких потрібно вжити комплексних заходів в адміністративному, фінансовому та демографічному напрямах. JEL classification: E62, H21, H61, H72