Тенденції та наслідки міграції з України - Slaviuk, Nataliia; Tashlyk, Anastasiia (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2022)
Статтю присвячено проблемам і сучасним тенденціям міграції з України. Нині відбувається масовий потік емігрантів з України, спричинений військовою агресією росії. У статті проаналізовано тенденції еміграції з України з 2000 року та хвилю еміграції з України, спричинену війною. Міграційні процеси негативно впливають на економіку України. Розглянуто основні можливі їх наслідки. Очевидною є необхідність повернення мігрантів і застосування спеціальних програм на державному та муніципальному рівнях. Для дослідження впливу економічних чинників на міграцію було використано інструментарій економетричного моделювання. Виявлено чинники, які впливали на рішення населення мігрувати і які, відповідно, можуть мати потенційний вплив на бажання повернутися. Очевидно, що основною причиною міграції на сьогодні є війна, і рішення про повернення додому люди прийматимуть з огляду на безпеку в країні, наявність соціальної інфраструктури, житла, стан економіки. Важливо визначити економічні чинники, які можуть вплинути на подальші рішення емігрувати чи повертатися додому. Наголошено, що економічні чинники можуть зумовити іншу хвилю економічної міграції, якій треба запобігти. Виявлено, що рівень безробіття, доходи населення, перспективи економічного зростання, відбудови економіки є важливими для повернення мігрантів. Проведений аналіз може бути використаний для оцінювання сучасного стану міграційних процесів з України та визначення напрямів державної політики для повернення мігрантів. Подальші дослідження варто сконцентрувати на пошуку можливих галузей для створення робочих місць, на аналізі шляхів відновлення економіки країни та програм повернення мігрантів. JEL classification: F66, J61