Очікуваний вплив банкрутства провідних іноземних банків на банківську систему України - Гладких, Дмитро Михайлович (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2023)
Досліджено проблему гіпотетичного впливу кризи на банківському ринку окремих країн на банківську систему України. Розкрито зміст регулюючих заходів держави, спрямованих на забезпечення фінансової стійкості українських банків, що послідовно реалізуються з лютого 2022 р. та передбачають впровадження повного (незалежно від суми та валюти) державного гарантування банківських вкладів фізичних осіб, забезпечення банків необхідним обсягом рефінансування, радикальне підвищення рівня облікової ставки, активне накопичення міжнародних резервів, виведення з ринку проблемних банків, активацію використання норм обов’язкового резервування залучених банками коштів, зниження ставки за депозитними сертифікатами овернайт, активізацію роботи Ради з фінансової стабільності. Визначено позитивні наслідки реалізації комплексу заходів з підтримки банківської системи України, зокрема: зниження темпів інфляції, зміцнення курсу гривні, збереження прибутковості банківською системою, поступове відновлення капіталізації банків. Виокремлено проблеми, що потребують вжиття додаткових регулюючих заходів з боку держави, а саме зростання частки проблемних кредитів і фактичне призупинення кредитної діяльності банків. Запропоновано низку заходів у межах удосконалення поточної монетарної політики України: розроблення механізму «аварійного» рефінансування банків на випадок швидкого поширення кризових явищ; безумовне дотримання політики «дорогих грошей»; обмеження темпів зростання емісії та грошової маси; відновлення практики обов’язкового продажу частини валютної виручки експортерів; забезпечення подальшого «тонкого налаштування» чинної методики обов’язкового резервування залучених коштів; врегулювання процедури управління «новими» NPL (Non-Performing Loan); створення спеціалізованої державної установи з управління проблемними активами для прийняття нею на баланс портфелів NPL державних банків. JEL classіfіcatіon: E31, E40, E42, E50, E52, F31, F35