Державний борг і післявоєнне економічне зростання України: системно-динамічний підхід - Григор’єв, Геннадій Степанович (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2023)
Метою статті є дослідження післявоєнної національної економіки, особливо перевантаженої значними військовими витратами та наслідками реструктуризації державного боргу у воєнний період. Методи дослідження: використовуються методи моделювання системної динаміки, зокрема S-подібні динамічні моделі зростання, перевищення та колапсу. Для демонстрації сценарних варіантів можливої мінімізації зовнішнього боргу використано осциляційні моделі поведінки. Результати дослідження. Динамічна гіпотеза про нелінійну поведінку траєкторії післявоєнного боргу виявила внутрішні темпи зростання боргозалежної економіки та переломну точку неможливості повернення до стабільного економічного зростання без радикального рішення про скасування державного боргу. Безпосереднім наслідком негативного рішення щодо списання боргу будуть непередбачувані, навіть хаотичні, коливання темпів зростання національної економіки. Було виконано базове моделювання для підтвердження результатів дослідження. Вбудована макроструктура типу «залежна економіка» не дозволяє подолати критичний рівень боргового навісу та потребує нової національної моделі з відповідною політикою для стабілізації економіки. Ефективність погашення післявоєнного боргу залежить здебільшого від інноваційного фонду, який буде створений експортними можливостями в межах плану післявоєнного відновлення. Можливе застосування результатів дослідження: використання державними органами, які відповідають за макроекономічну боргову політику. Висновки. Отримані результати дослідження дають змогу зробити висновок про неможливість розвитку національної економіки в наявному економічному укладі країни, що розвивається. Борговий зашморг, який неможливо усунути, не дозволяє розвивати національну інноваційну економіку та забезпечувати економічне зростання й розвиток. JEL classification: E37, F34, F35, G28, H63