Застосування штучного інтелекту в аудиті - Івахненков, Сергій Володимирович (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2023)
Мета дослідження: розвиток теорії та практики застосування штучного інтелекту (ШІ) в аудиті шляхом розуміння його поточного стану для вирішення проблем, характерних для аудиту під час здійснення аудиторських перевірок і розроблення науково обґрунтованих пропозицій подальшого розвитку досліджень. Методи дослідження: позитивізм, який передбачає наявність і застосування різноманітних наукових парадигм та теорій у межах окремих наукових дисциплін; огляд літератури, експертні інтерв’ю та цитування, кейсові дослідження та приклади, концептуальний аналіз, емпіричний метод і метод ідеалізації; порівняння, аналіз, синтез, інтерпретація, узагальнення. Результати дослідження. ШІ може автоматизувати рутинні завдання, надавати інформацію та підвищувати ефективність і якість процесів аудиту. Алгоритми машинного навчання можуть аналізувати фінансові дані, виявляти закономірності чи аномалії та робити прогнози щодо майбутніх показників. ШІ може допомогти у виявленні аномалій, запобіганні шахрайству, аналізі доходів, оцінюванні ризиків та аналізі великих наборів даних під час аудиту. Впровадження штучного інтелекту в аудит охоплює такі етапи, як попереднє планування, планування, укладання контрактів, оцінювання ризиків контролю та тестування по суті. Технології штучного інтелекту, включно з машинним навчанням та засобами читання документів, можуть полегшити процес аудиту та надати переваги аудиторам і клієнтам. Впровадження ШІ в аудит підвищує ефективність, точність, можливості виявлення шахрайства, поліпшує аудиторські звіти та загальну якість аудиту. ШІ має потенціал змінити спосіб проведення аудитів у майбутньому, включно з усуненням вибірки, автоматичною перевіркою доказів, проактивною контрольною перевіркою, обробкою більшої кількості точок даних як доказів, безперервним аудитом і переосмисленням стандартів аудиту. Можливе застосування результатів дослідження: на підставі узагальнених положень можливе подальше розроблення організаційних та методичних концепцій аудиту в умовах застосування технологій штучного інтелекту. Висновки. ШІ має потенціал для підвищення ефективності, точності та результативності процесів аудиту, але для його належного використання потрібні знання та досвід. Впровадження штучного інтелекту революціонізує роботу й процедури аудиту, забезпечуючи такі переваги, як підвищення ефективності, більша точність, виявлення шахрайства, поліпшені аудиторські звіти та загальна якість аудиту. Однак тлумачення та оцінювання результатів аудиту залишаються за людиною. JEL classification: M420