Структура економіки – фокус для реформ освіти/науки в Україні - Глущенко, Світлана Василівна (Наукові записки НаУКМА. Економічні науки, 2024)
Мета дослідження. Стаття має за мету обґрунтувати важливість і необхідність узгодження цілей і методів розвитку та реформування освіти/науки в Україні з розвитком пріоритетних секторів української економіки, зокрема необхідність виділення освіти й науки як пріоритетних секторів у структурі української економіки знань. Такий підхід сприятиме зростанню якості в освітній та науковій діяльності, результативності її впливу на економічний розвиток та підвищенню конкурентоспроможності України. Методи дослідження. У дослідженні використано методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції, порівняльного аналізу, комбінування якісних і кількісних методів. З використанням методу аналізу та синтезу охарактеризовано структуру й динаміку розвитку секторів в українській економіці, капітальних вкладень, товарообігу промислових підприємств, зайнятого населення в різних секторах української економіки. На основі методу індукції-дедукції обґрунтовано концептуальні проблеми в галузі освіти та науки, зокрема проблеми популярності й затребуваності цих професій в українському суспільстві, питання матеріального забезпечення тощо. Завдяки поєднанню кількісних та якісних методів обґрунтовано пропозиції щодо пріоритетності й логіки кроків у плануванні та впровадженні реформ у сфері освіти і науки в Україні. Результати дослідження та висновки. Обґрунтовано, що реформи освіти/науки повинні бути пов’язані зі структурою економіки України. Потрібно визначити пріоритетні сектори/галузі економічного розвитку. Освіта і наука мають стати пріоритетними секторами, оскільки вони є елементом економіки знань. Цілі та завдання, внутрішні реформи та розвиток освіти/науки мають бути орієнтовані на зафіксовану структуру української економіки. Реалізація цих кроків сприятиме зростанню якості освітньої та наукової діяльності, більш ефективному її впливу на економічний розвиток України та підвищенню конкурентоспроможності нашої держави.